Dobro došli na sajt Operativnog programa "Razvoj ljudskih resursa" 2012-2013

Aktuelnosti

Održan završni sastanak Upravnog odbora projekta „Jačanje nacionalnog učešća u Horizont-u 2020“

Održan završni sastanak Upravnog odbora projekta „Jačanje nacionalnog učešća u Horizont-u 2020“

U organizaciji Ministarstva nauke danas, 2. novembra 2017. godine, održan je finalni sastanak Upravnog odbora projekta „Jačanje nacionalnog učešća u EU Okvirnom programu za istraživanje i inovacije - Horizont 2020“.

Načelnica Direkcije za međunarodne programe i evropske integracije, g-đa Smilja Kažić Vujačić pozdravila je prisutne i ukazala na više nego pozitivne rezultate projekta, značajne napore ekspertskog tima u cilju uspješne implementacije planiranih aktivnosti kao i odličnu zajedničku saradnju svih partnera na projektu, usmjerenu na jačanju nacionalnog učešća u Okvirnom programu za istraživanje i inovacije “Horizont 2020”.

Vođa ekspertskog tima konsultantske kuće IBF, g-din Aleks Persi Smit (Alex Percy Smith), predstavio je realizovane aktivnosti na projektu, koje čine dio Završnog izvještaja projekta i ukazao na pruženu podršku za razvoja projektnih ideja za deset crnogorskih institucija, kao i činjenicu da je kroz šest ciklusa opštih obuka za Horizont 2020 obučeno više od 80 osoba.

Posebnu pažnju u svome izlaganju je posvetio ekspertskoj podršci u dijelu izrade konkretnih projektnih prijedloga, posebno onih koji će biti podnijeti uskoro na razmatranje Evropskoj komisiji. Iskazao je takođe zadovoljstvo organizacijom i sadržajem Završnog događaja koji je povodom finalizacije projektnih aktivnosti na ovome Okvirnom ugovoru održan juče, kao viđenjem aktivnosti na projektu koje su dali svi njegovi učesnici.

On je takođe ukazao na naučene lekcije tokom realizacije samoga projekta, na osnovu kojih su date preporuke za buduće aktivnosti u ovome segmentu.

Pored predstavnika Ministarstva nauke i vođe ekspertskog tima, Aleks Persi Smita sastanku su prisustvovali i predstavnici: Ministarstva finansija - Direktorata za ugovaranje i finansiranje sredstava EU pomoći, Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ministarstva evropskih poslova i predstavnici Delegacije Evropske unije u Podgorici.

Podsjećamo, Okvirni ugovor za jačanje nacionalnog učešća u EU Okvirnom programu za istraživanje i inovacije „Horizont 2020“ se realizuje kroz Instrument za pretpristupnu podršku (IPA), komponentu IV “Operativni program za razvoja ljudskih resursa 2012-2013”.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 299.000,00 EUR-a.