Dobro došli na sajt Operativnog programa "Razvoj ljudskih resursa" 2012-2013

Uspješne priče

Istraživanje tržišta o mogućnostima upotrebe cloud rješenja u malim i srednjim preduzećima u Crnoj Gori

Istraživanje tržišta o mogućnostima upotrebe cloud rješenja u malim i srednjim preduzećima u Crnoj Gori

Ciljevi:

  • Sprovođenje sveobuhvatne analize tržišta malih i srednjih preduzeća na nacionalnom nivou u cilju identifikacije faktora koje mala i srednja preduzeća treba da uzmu u obzir prilikom odlučivanja o usvajanju Cloud Computing sistema (CCS).
  • Sprovođenje analize kako usvajanje ovog sistema utiče na konkurentnost MSP u Crnoj Gori, nacionalnoj produktivnosti i boljoj efikasnosti što bi rezultiralo inovativnim CCS modelom na nacionalnom nivou.

Rezultati projekta:

  • Najvažniji rezultat ovog projekta (do sada) je analiza rezultata sprovedenog istraživanja, koji daju sveobuhvatnu sliku o trenutnoj upotrebi ICT servisa i opreme u malim i srednjim preduzećima u Crnoj Gori i potencijalima uvođenja cloud servisa u njihove regularne sisteme poslovanja. Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 100 preduzeća. Osnovna metodologija koja je korišćena u ovom istraživanju jeste online anketa, kojoj su mogle pristupiti isključivo relevantne osobe iz kompanije kojima je anketa upućena putem mail-a, a koje imaju ovlašćenja za donošenje odluka i pokretanje inicijativa u kompaniji. Rezultati istraživanja objavljeni su na website projekta, a biće prikazani i u zvaničnoj publikaciji Privredne komore Crne Gore.
  • Projekat je promovisan i prezentovan širem auditorijumu na Rittal Cloud Day-u, kom je prisustvovalo 75 učesnika.
  • 161 osoba (od kojih je 71 studenat ) je imala priliku da se upozna sa hardverskom infrastrukturom za cloud sisteme na “Mobile Product Show – Rittal System 2017.
  • Projekat je prezentovan na prestižnom Festivalu informacionih dostignuća - INFOFEST, pritom zavrijedio interesovanje i pohvale od strane predstavnika privrede iz zemlje i regiona.

Planirane aktivnosti:

  • Preporuka najboljeg modela za prelazak na cloud servise poslovanja u skladu sa potrebama crnogorskih malih i srednjih preduzeća, poštujući sve specifičnosti domaćeg privrednog ambijenta.
Vrijednost:
24.600,00 €
Nosioci projekta / korisnici:
ITAS doo
Trajanje projekta:
17/08/2016 – 17/11/2017
Vrsta ugovora:
ugovor o grantu (bespovratna sredstva)